Μαθήματα για Όλους/ες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ [2022/2023]. Αναγνωρίζοντας το εντατικοποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα και τη δυσκολία πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιούμε για 10η χρονιά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές λυκείου. Παράλληλα θα ανακοινωθούν σύντομα μαθήματα ξένων γλωσσών καθώς και μαθήματα που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό. Τα μαθήματα απευθύνονται κατά βάση σε μαθητές που οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

📚 Οι μαθητές των αλληλέγγυων μαθημάτων έχουν την ευκαιρία να υποστηρίζονται στα μαθήματά τους και να συμμετέχουν και στις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις της Ετεροτοπίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, ούτε να αποσιωπήσουμε τις ανεπάρκειες του. Βρισκόμαστε στο πλάι του δημόσιου σχολείου και οργανώνουμε την εξυπηρέτηση των αναγκών μας θέλοντας παράλληλα να δώσουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση, με έμφαση στο μαθητή και τη μαθήτρια, ενισχύοντας τη συμμετοχικότητα και τη δημοκρατία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

➡️ Για εγγραφές μαθητών εδώ: https://www.eterotopia.gr/mathimata-gia-olous/eggrafes-2021-22/

➡️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email μας: eterotopia.school@gmail.com στο facebook  είτε κατά τις ώρες 11:00-14:00 και 18:00-20:00 στα τηλέφωνο: 6945507059 (Δημήτρης), 6948222258 (Έλενα), 6977264854 (Νίνα) 

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το αλληλέγγυο Σχολείο της ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑΣ αποτελεί ιδρυτικό μέλους του Δικτύου Αλληλέγγυων Σχολείων. Τα Αλληλέγγυα Σχολεία είναι δομές που έχουν συγκροτηθεί στη βάση πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, χωρίς να εξαντλούν το ρόλο τους στην ικανοποίηση αυτών. Επιθυμούμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε το διακριτό ρόλο που θέλουν να έχουν τα αλληλέγγυα σχολεία στην κοινωνία και στο χώρο της παιδείας.

Δημοκρατική Λειτουργία

Όλες οι αποφάσεις στο δίκτυο αλληλέγγυων σχολείων – όπως και σε κάθε αλληλέγγυο σχολείο που συμμετέχει σε αυτό – λαμβάνονται από μικτές συνελεύσεις μαθητών-γονέων-καθηγητών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, χωρίς ψηφοφορίες και όπου δεν υπάρχει συμφωνία γίνεται σύνθεση των απόψεων.

Αλληλέγγυες Σχέσεις

Μέσα από τα Αλληλέγγυα Σχολεία, μαθητές, γονείς και καθηγητές έρχονται σε επαφή και με άλλες δράσεις στο πεδίο της αλληλεγγύης, του αντιρατσισμού και του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι αποκτούν βιωματική σχέση με αυτές τις έννοιες και τους δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνουν σε αυτές.

Εναλλακτική Εκπαίδευση

Στο οραματικό μας πλαίσιο εντάσσεται η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης. Θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο υποστηρικτικό στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, χωρίς να είμαστε – σε καμία περίπτωση – υποκατάστατο αυτού. Τα αλληλέγγυα σχολεία μπορούν να αποτελέσουν τις μήτρες στις οποίες θα καλλιεργηθούν μορφές εναλλακτικής εκπαίδευσης με τις οποίες θα μπολιαστεί το δημόσιο σχολείο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να αποτελούμε συνδικαλιστικό φορέα ή να αντιλαμβανόμαστε τις διεκδικήσεις στο χώρο της παιδείας με τρόπο δασκαλοκεντρικό. Επιδιώκουμε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο για την υπεράσπιση του χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως δημόσιο και δωρεάν κοινωνικό αγαθό, που ως τέτοιο θα έχει το στοιχείο του πλουραλισμού και θα εξελίσσεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και την εξέλιξη της διδακτικής επιστήμης.