Έρως ανίκατε μάχαν…NOT

της Νόρα Χέλμερ**

 *Νόρα Χέλμερ: είναι η ηρωίδα στο έργο του Ίψεν «Κούκλας Σπιτικό». Δεν είναι προφανώς το πραγματικό όνομα της αρθρογράφου. Ωστόσο το επιλέγει καθώς  νιώθει ταύτιση με την συγκεκριμένη ηρωίδα.

Πού να ‘ξερε ο καημένος ο Σοφοκλής όταν έγραφε «έρωτα ανίκητε σε κάθε μάχη», πόσες μάχες θα έχανε ο έρωτας στη διάρκεια των επόμενων 2,5 χιλιάδων χρόνων.. Μάχη με τη θρησκεία που απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις και θέλει το ανθρώπινο σώμα φασκιωμένο. Μάχη με τους γάμους μέσω προξενιού. Μάχη με την καταπίεση της σεξουαλικότητας και τη μετατροπή της ομοφυλοφιλίας σε ασθένεια. Μάχη με την εμπορευματοποίηση του σεξ. Μάχη με τους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας που δεν αφήνει ούτε δευτερόλεπτα ελεύθερου χρόνου για να ερωτευτείς. Μάχη με το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, γιατί πλέον ερωτεύσιμοι είναι αυτοί και αυτές που ξεπήδησαν από εξώφυλλα περιοδικών.

Στην αρχή του καλοκαιριού πληροφορηθήκαμε, μάλιστα, από δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, ότι οι συγκεκριμένοι «ερωτεύσιμοι» δεν μονοπωλούν μόνο το δικαίωμα στον έρωτα, αλλά και το δικαίωμα στις παραλίες. Ο εν λόγω κύριος έκανε μια πρωτοφανώς εμετική ανάρτηση κράζοντας την «παντελώς αγύμναστη-πλαδαρή Ελληνίδα γκόμενα με τη ζελεδένια κοιλιά και τον πεσμένο κώλο» και δηλώνοντας συμπαράσταση στους «κακόμοιρους συντρόφους τους, τραγικές φιγούρες δίπλα τους» τους οποίους δε σέβονται γιατί τολμούν να βγουν έτσι στην παραλία. Ρεκόρ σεξισμού και ρατσισμού. Αυτό στα ελληνικά λέγεται και body shaming και πολλές φορές ξανθιές γαλανομάτες παρουσιάστριες με δυο μέτρα πόδι και αναλογίες Barbie κάνουν ό,τι μπορούν στα ΜΜΕ για να το καταπολεμήσουν. Βαρύγδουπες δηλώσεις, εκτενή ρεπορτάζ, κράξιμο στο δικηγόρο, σοβαροφανή «κατηγορώ», δάκρυα για τα κορίτσια που πάσχουν από νευρογενή ανορεξία και βουλιμία, κι όλα αυτά στα ίδια μέσα ενημέρωσης που ποτέ δεν προβάλλουν ούτε απασχολούν γυναίκες που ζυγίζουν πάνω από 55 κιλά. Και σαν να μην έφτανε η πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ με τα πρότυπα ομορφιάς που σκοτώνουν κάθε ίχνος αυτοπεποίθησης και διάθεσης να ερωτευτούμε, έχουμε και τον κάθε «κακόμοιρο τραγικό» τύπο να κράζει τις λουόμενες με την κυτταρίτιδα, η οποία κυτταρίτιδα είναι μάλιστα και δείγμα ασέβειας προς το σύντροφό τους…!

Άμα βέβαια καταφέρεις και νιώσεις μια κάποια ασφάλεια μέσα στο σώμα σου, μετά πρέπει να βρεις χρόνο να ερωτευτείς. Το καλοκαίρι κι οι διακοπές θα ήταν μια καλή εποχή, αλλά έχεις διάβασμα για το Σεπτέμβρη γιατί πρέπει να τελειώνεις με τη σχολή ή έχεις 4 μέρες άδεια απ’ τη δουλειά και πού να πρωτοπάς.. Ή μπορεί να μην έχεις λεφτά για καράβια-δωμάτια-ξαπλώστρες ή δεν έχεις καθόλου διακοπές απ’ το μεταπτυχιακό ή με το που τελειώνεις την εξεταστική πιάνεις δουλειά για να βγάλεις κάνα φράγκο ή δεν πατάς καν στην εξεταστική γιατί πρέπει να δουλέψεις και το επόμενο καλοκαίρι θα έχεις διάβασμα γιατί, είπαμε, πρέπει να τελειώνεις και πάει λέγοντας… Βέβαια δαιμόνιοι επιχειρηματίες του διαδικτύου σου έχουν βρει τη λύση! Facebook, instagram, twitter, tinder. Παίρνεις το κινητό ή τον υπολογιστή σου πατάς μερικά κουμπάκια, βρίσκεις κάποιον-α να σ’ αρέσει απ’ τις φωτογραφίες λέτε και δυο πράγματα στο τσατ κι ορίστε. Τύφλα να ‘χουν οι κλασικοί συγγραφείς των μεγάλων ερωτών! Μάλιστα τα ανωτέρω όσο πάνε και απλουστεύονται για να έχεις πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στον «έρωτα». Μ’ ένα swoosh του δαχτύλου σου στη οθόνη μπορείς να δεις δεκάδες προφίλ υποψήφιων συντρόφων και να διαλέξεις! Κι έτσι δε χρειάζεσαι πολύ ελεύθερο χρόνο και μπορείς να ασχοληθείς και περισσότερο με τα σημαντικά πράγματα… It’s a win-win!

Φτάνουμε, λοιπόν, αισίως στο μεγαλύτερο όπλο αυτής της κοινωνίας ενάντια στον έρωτα: Από το δικηγόρο που μας παροτρύνει να σεβόμαστε τους άντρες μας διατηρώντας μια καλλίγραμμη σιλουέτα και τους χυδαίους χαρακτηρισμούς βασιζομένους στην αμφίεση ή στον αριθμό σεξουαλικών συντρόφων μιας γυναίκας μέχρι την ομοφοβία, το ρατσιστικό παραλήρημα ενάντια στην LGBTQ+ κοινότητα και τη στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήριο τη σεξουαλικότητα ή το φύλο του καθενός-μιας, ο σεξισμός είναι που σκοτώνει τον έρωτα όλο το χρόνο, χρόνια τώρα. Πρέπει να ελκύεσαι από άτομα του αντίθετου βιολογικού φύλου. Αν έχεις δυο Χ χρωμοσώματα πρέπει να συνευρεθείς ερωτικά με συγκεκριμένο μικρό αριθμό ατόμων με ΧΥ χρωμοσώματα. Πρέπει να προσεύχεσαι στις ολονυχτίες του Άνθιμου για τη σωτηρία των αμαρτωλών ομοφυλόφιλων και όχι να πηγαίνεις στο pride.Πρέπει να διατηρείς αψεγάδιαστη την εξωτερική σου εμφάνιση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βλάψεις τη σωματική ή την ψυχική σου υγεία. Πρέπει να ντύνεσαι σεμνά, να μη βρίζεις, να μην φλερτάρεις απροκάλυπτα αν είσαι γυναίκα. Πρέπει να έχεις «σοβαρή σχέση» μέχρι τα 25, να παντρευτείς μέχρι τα 28 και να έχεις κάνει τουλάχιστον ένα παιδί μέχρι τα 30. Κι αφού κάνεις το παιδί πρέπει να παρατήσεις τη δουλειά σου και να κάτσεις σπίτι να το μεγαλώσεις.

Στην Αμερική του Τραμπ φέτος βγήκε μια καινούρια σειρά με τίτλο The Handmaids tale. Το στόρι: στο μέλλον την Αμερική κυβερνά μια θρησκευτική οργάνωση, οι περισσότερες γυναίκες της άρχουσας τάξης είναι στείρες και για να αποκτήσουν παιδιά χρησιμοποιούν τις «υπηρέτριες» (handmaids), γυναίκες κατώτερης  τάξης που είναι ακόμα γόνιμες. Το σεξ όπως το επιβάλλει το καθεστώς είναι απογυμνωμένο από τον έρωτα, από την απόλαυση, χωρίς συναίνεση, με τους συμμετέχοντες ντυμένους,  και γίνεται μόνο για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους. Το σεξ που γίνεται παράνομα ανάμεσα σε δυο ερωτευμένους ανθρώπους είναι μια πράξη μάλλον επαναστατική. Το πόσο μακριά η κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτό το σενάριο αφήνεται στην κρίση του καθενός…

Ο έρωτας  πάντα ενοχλούσε την άρχουσα τάξη. Ο ερωτευμένος δεν είναι παραγωγικός. Και κάπως έτσι ο έρωτας έγινε κάτι μάλλον πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο. Αντικαταστάθηκε από το έτοιμο και γρήγορο σεξ λάιβ ή σε οθόνη, επιφανειακές γνωριμίες στο διαδίκτυο, αστραπιαίους γάμους, ακολουθουμένους από ακόμα πιο αστραπιαία διαζύγια. Και ίσως στην εποχή που ζούμε το να καταφέρεις να ερωτευτείς να είναι τελικά μια μικρή πράξη αντίστασης.

«Τον παλιό καιρό, σκέφτηκε, ένας άντρας κοίταζε το κορμί μιας γυναίκας, έβλεπε ότι ήταν ελκυστικό και η ιστορία τελείωνε εκεί. Τώρα, όμως, δεν μπορούσες να νιώσεις καθαρό πόθο ή αγάπη. Κανένα αίσθημα δεν ήταν καθαρό γιατί ήταν ανακατωμένο με το φόβο και το μίσος. Το αγκάλιασμα τους ήταν μάχη, η ηδονή που ένιωσαν νίκη. Ήταν ένα χτύπημα ενάντια στο κόμμα. Ήταν μια πολιτική πράξη.» (1984, Τζ. Όργουελ)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο