Για την αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Με την απόφαση της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας για αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 1500 νέοι/ες απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στερούνται τη συνέχεια των σπουδών τους δωρεάν στα δημόσια Πανεπιστήμια. Θεωρούμε απαράδεκτο να ‘’κρεμάει’’ κανείς τα όνειρα των νέων, ένα μήνα πριν ξεκινήσουν να τα ζουν. Οι νέοι αυτοί, αλλά και οι οικογένειες τους, είχαν πρόσφατα βιώσει τη χαρά, δρομολογώντας τις σπουδές τους.
Εν μία νυκτί, αποφασίστηκε η κατακρεούργηση των ονείρων 1500 νέων, νέων που αποφάσισαν να παλέψουν, να μάθουν, να σπουδάσουν και να εργαστούν στη Ελλάδα, για τους ίδιους, τις οικογένειες τους, αλλά και τη χώρα. Η κατάργηση των προγραμμάτων σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα δημόσια Πανεπιστήμια είναι μια κίνηση απαξίωσης του Δημοσίου Πανεπιστημίου, του θεσμού των ΕΠΑΛ αλλά και της ποιοτικής και δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Ο αποκλεισμός των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κατάφωρη διάκριση σε βάρος τους. Ταυτόχρονα τους αφήνει ως μόνη επιλογή είτε να εργαστούν ως απόφοιτοι ΕΠΑΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την ισχύουσα νομοθεσία, είτε την εγγραφή τους σε κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ. Όταν η μόνη επιλογή ενός αποφοίτου του δημοσίου σχολείου είναι είτε το σταμάτημα των σπουδών του είτε οι επί πληρωμή σπουδές σε ιδιωτικά ιδρύματα, είναι προφανές πως η κατεύθυνση που παίρνει η εκπαίδευση είναι για τους λίγους, τους οικονομικά ισχυρούς.
Και εκείνοι που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα «οικονομικά εφόδια» για να σπουδάσουν, τι τους περιμένει άραγε; Η Αριστεία ήταν μόνο η αρχή. Στόχος από εδώ και πέρα είναι η γνώση να πληρώνεται ακριβά. Τόσο ακριβά, που μόνο οι «λίγοι» να την αποκτούν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι των μαθητών και των μαθητριών παλεύοντας για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική εκπαίδευσης για όλους και όλες.Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο