Η ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ προβάλει: The square [Τρ. 24.01]

Η Ετεροτοπια προβάλει αυτή την τρίτη 24/01 20:30
Το Τετράγωνο – The Square :
Η ταινία σατιρίζει έξυπνα τι ορίζουμε ως Τέχνη στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Είναι μια πλούσια και περίπλοκη ιστορία, μια σάτιρα και ταυτόχρονα ένα δράμα, με ήρωα έναν επιμελητή σε μουσείο σύγχρονης τέχνης. Η τελευταία του έκθεση με τίτλο “The Square” είναι μια διαδραστική εγκατάσταση, το βασικό στοιχείο της οποίας είναι ένα τετράγωνο 4 επί 4 χαραγμένο σε έναν δημόσιο χώρο το οποίο θέλει να είναι ένα «καταφύγιο εμπιστοσύνης και συμπόνιας. Μέσα σε αυτό όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».
“Το τετράγωνο” είναι μία δημιουργία που θέλει να μας προκαλεί διαρκώς, να μας τσιγκλάει. Σκοπός του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ δεν είναι να μας προσφέρει εύκολα ηθικά διδάγματα, αλλά να μας φέρνει καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας ανάμεσα σε δίπολα. Ανάμεσα στην ισχύ και την αδυναμία, τον πλούτο και την φτώχεια, την πίστη στο άτομο έναντι της πίστης στην κοινότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη «Το Τετράγωνο», που διαδραματίζεται σε ένα περιβάλλον τέχνης, ωθεί τον θεατή να αναστοχαστεί πάνω στον κυνισμό της καθημερινότητας. «Ο σκοπός του φιλμ είναι να μεταδίδει τροφή για σκέψη. Να ωθεί κάποιον να πάρει θεση. Και τελικά να αλλάζει τη συμπεριφορά του».
 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο