Στις 18 Ιουλίου του 1918 γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα!

“Πολέμησα κατά της κυριαρχίας των λευκών και πολέμησα κατά της κυριαρχίας των μαύρων. Ονειρεύομαι το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί, σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να πετύχω. Αν όμως αυτό χρειάζεται, είναι ένα ιδανικό, για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω”.

Στις 18 Ιουλίου του 1918 γεννιέται στη Νότιο Αφρική ο μαρξιστής αγωνιστής Ρολιλάχλα Μαντέλα που έμελλε να αναδειχθεί στον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας και σε παγκόσμιο σύμβολο κάθε αγώνα κατά της ανθρώπινης καταπίεσης, των ανισοτήτων και του απαρτχάιντ.

Στις αρχές του 1940 και κατά τη διάρκεια των σπουδών του προσχωρεί στο «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC), ιδρύοντας μαζί με άλλους και τη Νεολαία του ΑΝC. Μέσω του ANC αγωνίζεται κατά των αποικιοκρατών, των διακρίσεων και κατά κάθε μορφής καταπίεσης κι ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Έντονα επηρεασμένος από τον μαρξισμό σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με το καθεστώς του Απαρτχάιντ το οποίο σύντομα θα κηρύξει το ΑΕΚ εκτός νόμου, πάντα στα πλαίσια της διεθνούς προσπάθειας για τον περιορισμό του κομμουνισμού. Το 1964 ο Μαντέλα συλλαμβάνεται με τις κατηγορίες της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης, αφού είχε ήδη κατηγορηθεί για εθνική προδοσία, και καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση. Θα περάσει 27 χρόνια φυλακισμένος και παρόλαυτα θα καταφέρει να ενσαρκώσει το πάθος του αγώνα για ισότητα κι ελευθερία.

Το 1990 αποφυλακίζεται, το 1993 βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης και στις εκλογές του 1994 καταφέρνει και σημειώνει με το ANC ποσοστό μεγαλύτερο του 60%. Καθιέρωσε την πολυπολιτισμικότητα στη χώρα ξηλώνοντας συθέμελα το απαρτχάιντ, το οποίο απ’ το 1978 κι έπειτα αναγνωρίζεται ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ειρηνική μετάβαση σε ένα καθεστώς αξιοπρέπειας.

Τον Νοέμβρη 2009, η ΓΣ του ΟΗΕ όρισε ομόφωνα την 18η Ιουλίου Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα αφιερώνοντάς την παράλληλα στους αγώνες για τη λαϊκή δικαιοσύνη κι ελευθερία.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, αλλά η εμβληματική του δράση κι η πίστη του στον άνθρωπο θα μας στοιχειώνουν πάντα ωθώντας μας σε νέους αγώνες μέχρι τη χειραφέτηση των λαών.

ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ
χώρος πολιτικής, πολιτισμού & αλληλεγγύης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο