#Απόψεις_Πολιτιστική Κληρονομιά: Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε, δεν επιτρέπεται να τους αφήσουμε.

Μπαίνοντας στο site της μεγαλύτερης διεθνούς ένωσης για τη συντήρηση και προστασία μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς (ICOMOS), στο παράρτημα που αφορά την Ελλάδα, θα βρούμε δύο θέματα επικαιρότητας. Μια καταγγελτική ανακοίνωση για το πρόσφατο τσιμέντωμα ενός εμβληματικού μνημείου της ανθρωπότητας, την Ακρόπολη, και μια 23σέλιδη έκθεση με τον περιεκτικό τίτλο “Αρχαιότητες σε Κίνδυνο”, που προφανώς αναφέρεται στην επικείμενη απόσπαση των μνημειακών ευρημάτων της στάσης Βενιζέλου, τα οποία συνδέουν το ρωμαϊκό με το βυζαντινό παρελθόν της πόλης μας κατέχοντας ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική αξία.

👉 Το ICOMOS αποτελεί τον θεματοφύλακα των βασικών διακηρύξεων για την συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και αξιολογητή των προτάσεων συμπερίληψης μνημείων στον επίσημο κατάλογο της UNESCO. Ασχολείται με τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου από την ανακάλυψή τους, ενώ στη Γενική Συνέλευση τους στις 8/12/20 υπερψηφίστηκε η κατά χώρα διατήρηση τους.

👉 Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εργολάβοι κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης ρισκάρουν να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, κλείνοντας τα αυτιά τους στις αντιρρήσεις παγκοσμίου κύρους οργανισμών, ενώσεων, πανεπιστήμιων και φορέων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τις εμπεριστατωμένες μελέτες τους.

👉 Είναι οι ίδιοι που ασφάλτωσαν ένα άλλο μοναδικό μνημείο, εκείνο της Ακρόπολης, που σήμερα πλημμύρησε, παρόλο που βρίσκεται σε λόφο! Οι αντιρρήσεις των αρχαιολόγων και περιβαλλοντικών φορέων δεν κατάφεραν να ακουστούν, με αποτέλεσμα να αντικρίσουμε ένα θέαμα που ντροπιάζει τη χώρα μας.

Δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε, δεν επιτρέπεται να τους αφήσουμε. Αγαπήστε την ιστορία μας, αγκαλιάστε τον πολιτισμό μας, προστατέψτε το περιβάλλον.

ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο