Από την Πορεία για το Κλίμα στη Θεσσαλονίκη…

Χθες, Παρασκευή 24/9 συμμετείχαμε στο παγκόσμιο κάλεσμα για να διαμαρτυρηθούμε για την αναθέρμανση του πλανήτη μας. Του ενός, του μοναδικού, που μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε. Δίπλα μας ΄ήταν και άλλες περιβαλοντικές οργανώσεις της πόλης, δηλαδή οι αγαπημένες Περιβαλλοντικές Ομάδες ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, οι Fridays For Future Thessaloniki, το πάντα αλληλέγγυο Οικόπολις και η φρέσκια Πρωτοβουλία Νέων, αλλά και πλήθως κόσμου της πόλης. Όμορφες προσθήκες ήταν τα άτομα που έχουν έρθει για το Thess Pride 2021, σήμερα 25/9, στο πάρκο Ξαρχάκου.

Γιατί χθες στην Νέα Παραλία είδες τόσο κόσμο με πλακάτ να λένε συνθήματα και να τραγουδανε;

Γιατί έχοντας δει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης να αλλάζει άρδην την καθημερινότητά μας, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη για να αναλάβουμε δράση στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της. Η πανδημία, που μοιάζει πρελούδιο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατάπιαν τεράστιες εκτάσεις πρασίνου, σπιτιών, χώρων εργασίας κι απανθρακώνοντας αμέτρητα ζώα δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούν τις πρώτες συνέπειες της καταχρηστικής ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Επιπρόσθετα, η διατάραξη της βιοποικιλότητας και η μετανάστευση λόγω των συνεπειών της κρίσης, η ατμοσφαιρική μόλυνση την καθιστούν ξεκάθαρα πια ως άμεσο κίνδυνο για τη ζωή όλων. Εμείς αρνούμαστε να συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα πλανήτη υπό κατάρρευση εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.

Πιστεύουμε πως η φυσική ισορροπία και το υγιές περιβάλλον αποτελούν προϋποθέσεις για την ευημερία του ανθρώπινου είδους, ενός είδους που αποτελεί κι αυτό με τη σειρά του αναπόσπαστο κρίκο της ζωικής αλυσίδας.

Διεκδικούμε την παύση της ανθρώπινης υπερεξουσίας στη φύση και την αρμονική διαβίωση όλων των ειδών, την πρόσβασή μας σε ελεύθερους χώρους πρασίνου, την προστασία του περιβάλλοντος από την κάθε κοινότητα και την κάθε πολιτεία με σκοπό τη βιωσιμότητα των ειδών και του πλανήτη.

ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο