“Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βρεθει κοντά στους άστεγους” μας λένε τα σοβαρά ρεπορτάζ που αγνοούν συνήθως την ύπαρξή τους.
Τους ρώτησε τι κάνουν και φωτογραφήθηκε μαζί τους περιχαρής, λίγο πριν επιστρέψει στη θαλπωρή των θερέτρων του. Κι όλα εμείς μέναμε να κοιτάμε με ανοιχτό το στόμα απ’ το θράσος.
Η ομάδα αλληλεγγύης της ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑΣ μαζί με αλληλέγγυες και αλληλέγγυους της πόλης βρίσκεται κοντά στους άστεγους κάθε Σάββατο και γνωρίζει ότι αυτό που ζητάμε δεν είναι φωτογραφίες, τσάι και συμπάθεια με τους άστεγους συνανθρώπους μας.
Ζητούμε να αυξηθούν τα κριτήρια εντάξης στο ΚΕΑ, να υπάρχουν περισσότερα μέρη να μπορούν να προφυλάσονται από το κρύο στα οποία θα τηρούνται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κοβιντ, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της αξιοποίησης κενών κτηρίων, αν φυσικά αυτές ήταν οι προτεραιότητες των κυβερνώντων.
Παράλληλα ζητούμε την λειτουργία κοινωνικών πλυντηρίων, μπάνιων και wc διότι η πρόσβαση σε αυτά δεν είναι προνόμιο.
Μην μας κοροϊδεύετε κύριε πρωθυπουργέ, αλλά κυρίως μην κοροϊδεύετε τους ανθρώπους τους οποίους, ο,τι εξυπηρετείτε, τους ώθησε στην ακραία εξαθλίωση. Εσείς και οι δήμαρχοι σας οφείλετε να μετατρέψετε τα εγκαταλελειμμένα κτήρια των πόλεων σε κοιτίδες προστασίας και πραγματικής υποστήριξης αυτών των ατόμων.
Να τους προσφέρετε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Να σχεδιάσετε δράσεις που να τους απομακρύνουν από το κοινωνικό περιθώριο.
Πότε όμως σας ένοιαξε ο άνθρωπος;
Γνωρίζουμε την απάντηση κι εξ αυτού δε θα σταματήσουμε στιγμή να στεκόμαστε έμπρακτα με όλα μας τα μέσα δίπλα στους ασθενέστερους διεκδικώντας ακατάπαυστα ένα καλύτερο αύριο το οποίο θα το απολαμβάνουμε όλες κι όλοι.